Jadłospis

JADŁOSPIS od 17.09.2018 – 28.09.2018 – ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY

Dzień tygodnia Śniadanie,               II śniadanie obiad podwieczorek
17.09 poniedziałek Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka złocista z indyka, pomidor, herbata owocowa, arbuz Zupa jarzynowa( warzywa, mięso z kurczaka, śmietana, przyprawy), kopytka ze szpinakiem z wody z masłem i bułką tartą, kompot owocowy Deser mleczny mix
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, sezam, jaja, seler,
18.09 wtorek Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet żurawiną i ogórkiem kiszonym, herbata czarna z cytryną, jabłko Zupa koperkowa (warzywa mięso wieprzowe, śmietana, przyprawy, koperek), schabowy, ziemniaki, mizeria z ogórków zielonych( schab wieprzowy, jaja, mąka, bułka tarta, śmietana, przyprawy, koperek), kompot owocowy Serek waniliowy
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, sezam, jaja, seler,
19.09 środa Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, herbata z miodem, śliwka Zupa grochowa, ( warzywa, kurczak, koncentrat pomidorowy, przyprawy) pierś z indyka w  sosie własnym, ryż, surówka z pekińskiej kapusty( mąka, warzywa, olej rzepakowy) kompot owocowy Soczek owocowy, batonik zbożowy
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler, sezam, śladowo gorczyca
20.09 czwartek Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka, keczup, musztarda, herbata owocowa z cytryną, gruszka Barszcz ukraiński,                          (warzywa, ziemniaki, mięso wieprzowe, śmietana, przyprawy, koncentrat pomidorowy), klopsiki w sosie koperkowym, surówka z marchwi i jabłek, kompot owocowy Jogurt bakuś, śliwka
       
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, sezam, gorczyca, ryba, dwutlenek siarki śladowe ilości, seler
21.09 piątek Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona, zamojski, herbata czarna z cytryną, śliwka Kapuśniak ze słodkiej kapusty(warzywa, śmietana, przyprawy), pierogi z kapustą i mięsem, kompot owocowy Ciasteczka owsiane
 

Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, gorczyca, seler, sezam, jaja,

 

24.09 poniedziałek Kółeczka miodowe na mleku pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, herbata owocowa, jogurt danonek Pomidorowa z ryżem,  (mięso wieprzowe, warzywa, śmietana, pomidory), przyprawy naleśniki z serem i jogurtem, kompot owocowy Serek waniliowy
25.09 wtorek Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną, arbuz Zupa  brokułowa (mięso z kurczaka, warzywa, śmietana, brokuł, przyprawy),mielony (mięso, jaja, bułka sucha, bułka tarta, olej),ziemniaki fasolka szparagowa z wody, kompot owocowy Gruszka, jogurt owocowy
Alergeny: gluten, sezam, mleko i produkty pochodne, seler, gorczyca
26.09 środa Zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata czarna z miodem, wafel ryżowy Zupa dyniowa,(dynia, mąka, masło, przyprawy), sztuka mięsa w sosie własnym, pęczak, surówka z kiszonej kapusty,(mięso, warzywa, przyprawy, mąka, kapusta kiszona, olej) kompot owocowy Brzoskwinia, danonek
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler, sezam, gorczyca
27.09 czwartek Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony brzoskwiniowy, herbata owocowa z cytryną, jabłko Zupa ogórkowa,( warzywa, mięso wieprzowe, śmietana, ogórki kiszone, przyprawy), zapiekanka z ryżu i jabłek, kompot owocowy Jogurt Monte, ciastka herbatniki
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, sezam, gorczyca, seler,
       
28.09 piątek Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, schab pieczony, pomidor, herbata czarna z cytryną, gruszka Zupa krupnik, (warzywa, mięso wieprzowe, śmietana, przyprawy), makaron z serem i jogurtem, kompot owocowy Hałka z masłem, jabłko
Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler, gorczyca

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumo ccidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne