Jadłospis dla uczniów

JADŁOSPIS 20.01- 31.01.2020

20.01. pomidorowa z ryżem, jabłko

alergeny: gluten, seler, mleko i jego pochodne

21.01. sztuka mięsa w sosie własnym, ziemniaki, buraczki zasmażana, kompot owocowy

alergeny: gluten, seler, mleko i jego pochodne

22.01. pierś z kurczaka panierowana, ryż, sałata ze szczypiorkiem i śmietaną, kompot owocowy

alergeny: gluten, seler, mleko i jego pochodne

23.01. Barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą, chleb

Alergeny: mleko i jego pochodne, gluten, seler, siemię lniane, jajko, gorczyca

24.01. filet z miruny w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy

Alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, ryba, jaja

27.01 Krupnik, chleb, soczek ze słomką

Alergeny: seler, gluten, seler, soja, gorczyca,

28.01. kotlet mielony, ziemniaki, marchewka zasmażana, kompot owocowy

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, jaja

29.01. gulasz wieprzowy, kluski śląskie, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

alergeny: gluten, gorczyca

30.01. zupa kalafiorowa, chleb

alergeny: gluten, seler, gorczyca, mleko i jego pochodne

31.01. makaron z serem i truskawkami lub z kiełbasą, kompot owocowy

Alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, gorczyca,

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.