Jadłospis dla uczniów

JADŁOSPIS 02.12- 13.12.2019

02.12. Zupa kalafiorowa, chleb kanapkowy,

alergeny: gluten, seler, mleko i produkty pochodne, siemię lniane

03.12. Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy

alergeny: gluten,

04.12. Pierś z kurczaka panierowana, ryż, marchewka zasmażana, kompot owocowy

alergeny: gluten, jajka, mleko i jego pochodne

05.12. Barszcz ukraiński z jajkiem i kiełbasą, chleb,

Alergeny: mleko i jego pochodne, gorczyca, gluten, seler, siemię lniane, jajka,

06.12. Spagetti w sosie mięsno-pomidorowym, ogórek kiszony, kompot owocowy

Alergeny: gluten, seler, gorczyca,

09.12. Zupa jarzynowa, chleb kanapkowy,

Alergeny: mleko i jego pochodne, gluten, seler

10.12. Kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki czerwone zasmażane, kompot owocowy

alergeny: gluten, jajka,

11.12. Gulasz wieprzowy, kasza bulgur, surówka z kiszonego ogórka, kompot owocowy

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, gorczyca

12.12. Zupa pomidorowa z makaronem,

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, seler

13.12. Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, jajka, ryba.

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.