Jadłospis dla uczniów

JADŁOSPIS 07.10 – 18.10.2019

07.10. zupa ogórkowa, brzoskwinia

alergeny: gluten, seler, gorczyca, mleko i jego pochodne

08.10. pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, marchewka oprószana z groszkiem, kompot owocowy

alergeny: gluten, gorczyca, mleko jego pochodne

09.10. sztuka mięsa w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z marchwi i jabłek, kompot owocowy

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne

10.10. zupa jarzynowa, chleb, soczek

Alergeny: mleko i jego pochodne, gorczyca, gluten, seler, siemię lniane

11.10. pierogi ruskie z wody, kompot owocowy

Alergeny: gluten, jaja, ryby, mleko i jego pochodne

14.10 zupa z fasoli szparagowej, chleb, owoc

Alergeny: seler, gluten, seler, soja, gorczyca,

15.10. kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki czerwone zasmażane, kompot owocowy

alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, jaja

16.10. bitki wołowe w sosie własnym, kasza jaglana, ogórek kiszony, kompot owocowy

alergeny: gluten, gorczyca

17.10. pomidorowa z makaronem, baton kakaowy

alergeny: gluten, seler, jajka, gorczyca, mleko i jego pochodne

18.10. kapusta z grochem i parówką, chleb, kompot owocowy

Alergeny: gluten, groch, mleko i jego pochodne

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.