Jadłospis

Jadłospis od 13.05. – 17.05.2024 PRZEDSZKOLE

 

Śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek Alergeny
13.05 poniedziałek

Płatki cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, schab polarny, papryka czerwona, herbata z cytryną

Jabłko Zupa grochowa, kluski leniwe z masłem i bułką tartą, brzoskwinia, kompot owocowy Chrupki kukurydziane, Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
14.05 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka babuni, pomidor, herbata owocowa

Pomarańcza Zupa kalafiorowa, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot owocowy Serek pyszny Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
15.05 środa

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, herbata z cytryną

Gruszka Zupa zacierkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Jogurt gratka, Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca, jaja
16.05  czwartek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki i jajka ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata owocowa

Jabłko Zupa ogórkowa, makaron z serem i musem truskawkowym, kompot owocowy Soczek Kubuś Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, gorczyca
17.05 piątek

Kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata z cytryną

Truskawka Rosół z makaronem, ryba miruna panierowana, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy Jogurt polskie smaki, ciastko z żurawiną Mleko, gluten, seler, soja, siemię lniane,  gorczyca, ryba

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.  Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie

Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.