Jadłospis

Jadłospis od 16.05. – 20.05.2022 PRZEDSZKOLE

 

Śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek Alergeny
16.05 poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbata z cytryną

Jabłko Krupnik, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy Soczek ze słomką, herbatniki be-be Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
17.05 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka babuni, ogórek zielony, herbata owocowa

Pomarańcza Zupa grochowa, spagetii w sosie mięsno pomidorowym, kompot owocowy Serek pyszny Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
18.05 środa

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną

Gruszka Rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Jogurt pitny Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca, jaja
19.05  czwartek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata z miodem

Jabłko Pomidorowa z makaronem, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot owocowy Chrupki kukurydziane Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, gorczyca
20.05 piątek

Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata z cytryną

Truskawka Zupa brokułowa, pyzy z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy Banan Mleko, gluten, seler, soja, siemię lniane,  gorczyca,

 

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.

Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.