Jadłospis

Jadłospis od 14.09 – 25.09.2020 – oddział przedszkolny

Śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek Alergeny
14.09. poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka z beczki, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata owocowa z cytryną

jabłko Pomidorówka z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej,  kompot owocowy Soczek  owocowy, ciasto drożdżowe Gluten,  mleko i produkty pochodne, seler, soja, siemię lniane, gorczyca, jaja
15.09. wtorek

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata malinowa

Owoce suszone Rosół z makaronem, schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Mus jabłkowy, mandarynka

 

Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
16.09 środa

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser biały z miodem, pomidorek koktajlowy,  herbata czarna z cytryną,

winogrono Zupa koperkowa, pierś z kurczaka panierowana, ryż, marchewka zasmażana, kompot owocowy Serek homogenizowany, Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca
17.09 .czwartek

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, papryka czerwona , herbata owocowa z cytryną

gruszka Barszcz ukraiński, kotlet mielony, ziemniaki, kalafior z wody z bułką i masłem,  kompot owocowy Aktimel, jabłko, Gluten, mleko i jego pochodne, jaja, soja, sezam, seler, gorczyca

 

18.09 piątek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, herbata z cytryną

śliwka Krupnik, pyzy z mięsem, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy szarlotka Mleko, gluten, seler, soja, seler, siemię lniane, ryba, gorczyca, jaja
21.09. poniedziałek

Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka, herbata czarna z cytryną

 

mandarynka Zupa ogórkowa, klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki, brokuł z bułka i masłem,  kompot owocowy Serek bakuś, banan Gluten,  mleko i produkty pochodne, seler, soja, jaja, siemię lniane, gorczyca
22.09.wtorek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki i jajkiem, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa z cytryną

pomarańcza Zupa brokułowa, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki czerwone, kompot owocowy Soczek kubuś, Gluten,  mleko i produkty pochodne, seler, soja, jaja, siemię lniane
23.09. środa

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wędzona, ogórek świeży, herbata z cytryną,

 

jabłko Zupa kapuśniak, gulasz z mięsa wieprzowego, kasza bulgur, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy Mandarynka, jogurt pitny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, soja, sezam, siemię lniane
24.09. czwartek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki z szynki na gorąco, keczup, pomidor, herbata owocowa z cytryną

gruszka Zupa fasolowa z makaronem, filet z miruny w cieście naleśnikowym, ziemniaki, sałatka warzywna z rukolą, kompot owocowy Banan, jogurt gradka Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, sezam, siemię lniane, ryba, jaja
25.09. piątek

Muslii owocowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata czarna z miodem

winogrono Zupa ziemniaczana, pierogi z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy Jogurt owocowy, śliwka Gluten, soja, mleko i produkty pochodne, seler, jaja, sezam, gorczyca

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.

Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.