Jadłospis

JADŁOSPIS od 15.10.2018 – 26.10.2018 – ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY

Śniadanie   II śniadanie obiad  podwieczorek Alergeny
15.10 poniedziałek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem sałata, indyk pieczony, pomidor

jabłko Pomidorowa z ryżem, kopytka z wody masłem i bułką tartą, kompot owocowy Jogurt mix, batonik zbożowy  

Gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, seler

16.10 wtorek

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną

 

śliwka zupa pieczarkowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy z ziemniakami, ogórek kiszony, kompot owocowy Jogurt jogobella, jabłko Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca

17.10 środa

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka gotowana, pomidor, herbata z cytryną

gruszka Zupa kalafiorowa klopsik w sosie pomidorowym, kasza gryczana, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Sok Kubuś ciastka herbatniki Alergeny

Gluten, mleko, jaja, seler

18.10 czwartek

Płatki cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną

Talarki z błonnikiem Barszcz czerwony z jajkiem, kolorowy kociołek( ryż mięso wieprzowe, papryka, pomidor brokól, kalafior) Mus do kieszonki, śliwka Alergeny

Gluten, jaja, mleko, seler

19.10 piątek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i dżemem brzoskwiniowym, herbata owocowa z cytryną

 

jabłko Zupa dyniowa z grzankami, spagetii z sosem mięsnym, kompot owocowy, Serek pyszny, banan Alergeny

Gluten, mleko, seler, 

22.10. poniedziałek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem sałata, szynka krucha, ogórek zielony, herbata owocowa z cytryną

Wafel ryżowy Pomidorowa z makaronem, sztuka mięsa w sosie własnym,

kasza burgul, surówka wielowarzywna, kompot owocowy

Jogurt pitny, pałki kukurydziane Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca

 

23.10 wtorek

Makaron gwiazdki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek waniliowy, herbata  czarna z miodem

 

mandarynka Zupa porowa, mielony, ziemniaki, marchewka mini z masłem i bułką, tartą, kompot owocowy Jogurt Danonek, ciasto drożdżowe Alergeny

Mleko, gluten, seler

24.10. środa

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka z szynki, z musztardą i keczupem, herbata czarna z cytryną

gruszka Rosół z makaronem, pierś z kurczaka w sosie warzywnym ( kalafior, brokuł, pomidor, papryka),ryż, kompot owocowy Serek waniliowy Alergeny

Mleko, gluten, seler, soja, gorczyca

25.10 czwartek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty rycki, herbata owocowa z cytryną

jabłko Krupnik , makaron z serem i musem owocowym kompot owocowy Jogurt bakuś, mandarynka Alergeny

Mleko i produkty pochodne gluten, seler

26.10 piątek

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata czarna z cytryną

winogron Zupa grochowa, filet z morszczuka, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej kompot owocowy P;omarańcza Alergeny

Gluten, mleko, seler, ryba, soja, gorczyca

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumo ccidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne