Jadłospis od 02.12 -13.12. 2024 PRZEDSZKOLE
Śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek | Alergeny | |
02.12 poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną |
Jabłko | Pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem i jogurtem owocowym, kompot owocowy | Mus owocowy
|
Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, soja, sezam | |
03.12 wtorek
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka z beczki, ogórek zielony, herbata owocowa |
Banan | Zupa z groszkiem zielonym, kotlet schabowy, ziemniaki, sałata ze szczypiorkiem z sosem jogurtwo-śmietanowym, kompot owocowy | Soczek owocowy, jogurt polskie smaki | Gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, seler, | |
04.12 środa
Płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata czarna z miodem |
Gruszka | Zupa jarzynowa, pyzy z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy | Ciasto drożdżowe z rodzynkami, mandarynka | Gluten, mleko i produkty pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca | |
05.12 czwartek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata kiełbasa krakowska, papryka, herbata owocowa |
Pomarańcza | Zupa gulaszowa, ryż zapiekany z jabłkiem, kompot owocowy | Serek Bakuś | Gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam seler, gorczyca, | |
06.12 piątek
Makaron muszelki na mleku pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki z jajkiem, szczypiorkiem i koperkiem, herbata z cytryną
|
Jabłko | Zupa krem z białych warzyw z grzankami, filet z miruny pieczony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy | Mikołaj | Mleko i produkty pochodne, gluten, seler, soja, siemię lniane, gorczyca, ryba, jaja | |
09.12 poniedziałek
Płatki miodowe na mleku, ser żółty, papryka, ogórek świeży, herbata z cytryną
|
Banan | Krupnik, pulpety w sosie śmietanowym, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, kompot owocowy | Baton wielozbożowy, jabłko | Mleko i produkty pochodne, gluten, seler, soja, gorczyca, | |
10.12 wtorek
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki na gorąco , keczup, pomidorek, herbata owocowa |
Mandarynka | Rosół z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z buczków czerwonych, kompot owocowy | Jogurt pitny | Mleko i produkty pochodne gluten, jaja, gorczyca, seler, | |
11.12 środa
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka złocista, papryka, herbata czarna z cytryną i miodem |
Chrupki kukurydziane | Kapuśniak z pomidorami zabielany, pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, ryż, surówka z pora i marchwi, kompot owocowy | Serek pyszny | Mleko i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gluten, seler, sezam, gorczyca, soja, jaja | |
12.12 czwartek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka babuni, pomidor, herbata owocowa |
Budyń | Barszcz czerwony z jajkiem, kopytka ze szpinakiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy | Ciastka zbożowe, | Mleko i produkty pochodne, jaja, gluten, seler, soja, gorczyca | |
13.12 piątek
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, herbata z cytryną |
Pomarańcza | Zupa kalafiorowa, spaghetti w sosie mięsno-pomidorowym, ogórek kiszony, kompot owocowy | Serek waniliowy | Mleko i produkty pochodne gluten, seler, ryba, jaja, gorczyca | |
Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane
Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.