Jadłospis

Jadłospis od 25.03-04.04.2019 – oddział przedszkolny

Śniadanie II śniadanie
Obiad
podwieczorek
Alergeny
25.03 poniedziałek

Płatki cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser rycki, papryka czerwona, herbata owocowa z cytryną

mandarynka Krupnik,  naleśniki z serem i jogurtem, kompot owocowy Jogurt bakuś, jabłko  

Gluten, , mleko i produkty pochodne, seler, soja, siemię lniane, jaja

26.03 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, schab pieczony, ogórek zielony, herbata owocowa

 

Pałka kukurydziana Zupa fasolowa z makaronem, pierś z indyka w sosie własnym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot owocowy Danonek, baton owsiany Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja, soja, sezam, siemię lniane

27.03 środa

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata czarna z cytryną

gruszka Zupa porowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy z kaszą jaglaną, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy Jogurt jogobella, jabłko Alergeny

Gluten, mleko, jaja, seler    sezam, siemię lniane        

28.03 czwartek

zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata czarna z cytryną

Marchew do chrupania Pomidorowa z ryżem, mielony, ziemniaki, sałata ze śmietaną, kompot owocowy Banan , wafel ryżowy Alergeny

Gluten, soja, mleko, seler, jaja, sezam, gorczyca

29.03 piątek

Kawa inka   na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna ze szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną

jabłko Barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą, makaron z serem, kompot owocowy pomarańcza Alergeny

Gluten, mleko, seler, sezam, siemię lniane, soja, jaja, ryba 

01.04 poniedziałek

 Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony, herbata czarna z cytryną

winogrono Zupa ogórkowa, kopytka ze szpinakiem z wody, kompot owocowy Mus do kieszonki, mandarynka Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja, orzechy, sezam, siemię lniane

 

02.04 wtorek

Płatki miodowe, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka pieczona z indyka, ogórek zielony, herbata owocowa z cytryną

 

jabłko Zupa koperkowa, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot owocowy jogurt łaciaty, pomidorek koktajlowy Alergeny

Mleko, gluten, seler, jaja, sezam, siemię lniane, soja, gorczyca

03.04 środa

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem parówka z szynki, keczup łagodny, pomidor, herbata czarna z miodem

pomarańcza Zupa z zielonego groszku, pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłek, kompot owocowy Aktimel,  ciastko zbożowe Alergeny

Mleko, gluten, seler, soja, sezam, siemię lniane

04.04 czwartek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata owocowa

 

gruszka Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, pierogi z serem, kompot owocowy Jabłko, danonek Alergeny

Mleko i produkty pochodne gluten, seler jaja, sezam, siemię lniane

05.04 piątek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, pasztet firmowy, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryna

mandarynka Zupa zalewajka,  filet z miruny w cieście naleśnikowym, ziemniaki, sałata ze szczypiorkiem i śmietaną, kompot  owocowy

 

Serek pyszny, banan Gluten, seler , mleko i jego pochodne, jaja, sezam, siemię lniane, gorczyca ryba

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumo ccidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne