Jadłospis

Jadłospis od 03.06-14.06.2019 – oddział przedszkolny

Śniadanie  II śniadanie Obiad Podwieczorek Alergeny
03.06  poniedziałek

Płatki cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser zamojski, papryka czerwona, herbata owocowa z cytryną

arbuz Pomidorowa z makaronem, kapusta młoda z kiełbasą, chleb, kompot owocowy Jogurt bakuś, , lody  

Gluten, , mleko i produkty pochodne, seler, soja, siemię lniane, jaja

04.06  wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, schab pieczony, ogórek zielony, herbata owocowa

 

śliwka Zupa grochowa z ziemniakami, pierś z kurczaka, panierowana, ryż, sałata ze śmietaną, kompot owocowy Serek Monte, jabłko Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja, soja, sezam, siemię lniane

05.06 środa

Płatki owocowe na mleku pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata czarna z cytryną

winogrono Zupa kalafiorowa, kluski śląskie, gulasz wieprzowy, surówka z marchwi i jabłek, kompot owocowy Jogurt jogobella, herbatnik Alergeny

Gluten, mleko, jaja, seler    sezam, siemię lniane

06.06 czwartek

zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata czarna z cytryną

mandarynka Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy Serek waniliowy, śliwka Alergeny

Gluten, soja, mleko, seler, jaja, sezam, gorczyca

07.06 piątek

Kawa inka   na mleku, pieczywo mieszane z masłem,sałata, szynka z beczki, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną

arbuz zupa jarzynowa paluszki rybne, ziemniaki, surówka z białej, kompot owocowy Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłko Alergeny

Gluten, mleko, seler, sezam, siemię lniane, soja, jaja, ryba

10.06 poniedziałek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony, herbata czarna z cytryną

winogrono Krupnik, naleśniki z serem, kompot owocowy Sok Kubuś, danonek Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja, orzechy, sezam, siemię lniane

 

11.06 wtorek

Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka pieczona z indyka, ogórek zielony, herbata owocowa z cytryną

 

jabłko Zupa koperkowa, schabowy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy jogurt łaciaty, pomidorek koktajlowy Alergeny

Mleko, gluten, seler, jaja, sezam, siemię lniane, soja, gorczyca

12.06 środa

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem parówka z szynki, keczup łagodny, pomidor, herbata czarna z miodem

Biszkopty bezcukrowe Zupa brokułowa, mięso pieczone w sosie własnym, kasza jęczmienna, marchewka mini, kompot owocowy Aktimel,  baton owsiany Alergeny

Mleko, gluten, seler, soja, sezam, siemię lniane

13.05 czwartek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata owocowa z cytryną

 

gruszka Zupa pomidorowa ryżem, kopytka z masłem i bułką tartą, kompot owocowy Rogali z jabłkiem Alergeny

Mleko i produkty pochodne gluten, seler jaja, sezam, siemię lniane

14.05 piątek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, pasztet firmowy, ogórek, zielony, herbata czarna z cytryna

Winogrono różowe Zupa porowa, pierogi z  mięsem kompot owocowy

 

Serek pyszny Gluten, seler , mleko i jego pochodne, jaja, sezam, siemię lniane, gorczyca ryba

 

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumo ccidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne