Jadłospis

JADŁOSPIS od 11.02.2019 -22.02.2019 – ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY

śniadanie
II śniadanie
obiad
podwieczorek
alergeny
11.02 poniedziałek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, pomidor, herbata z cyryną

Jabłko Pomidorowa z makaronem, klopsiki  w sosie warzywnym, ryż, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Jogurt jogobella, mandarynka  

Gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, seler

12.02 wtorek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,

gruszka Zupa kalafiorowa, pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, marchewka z groszkiem oprószana, kompot owocowy pomarańcza Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja

13.02 środa

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem ser rycki, papryka czerwona herbata czarna z miodem

klementynka Zupa grochowa z ziemniakami, gulasz z mięsa wołowego, kasza burgund, ogórek kiszony, kompot owocowy Banan, danonek   Alergeny

Gluten, mleko, gorczyca, seler            

14.02 czwartek

Płatki cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewka, herbata owocowa z cytryną

winogrono Krupnik, filet z miruny  pieczony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy Mus do kieszonki, jabłkop Alergeny

Gluten, jaja, mleko, seler

16.02 piątek

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka z beczki, pomidor, herbata czarna z cytryną

 

mandarynka Zupa porowa spagetii z sosem pomidorowym, ogórek kiszony, kompot owocowy Serek bakuś, ciasto drożdżowe Alergeny

Gluten, mleko, seler, sezam, gorczyca

18.02 poniedziałek

 płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem pasztet firmowy, ogórek kiszony, herbata czarna z miodem

jabłko Barszcz ukraiński,, naleśniki z jabłkiem i bitą śmietaną, kompot owocowy Baton owsiany, soczek ze słomką Alergeny

Gluten, mleko, seler, gorczyca, jaja, seler

 

19.02 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka z szynki, keczup, herbata owocowa z cytryną

 

Biszkopty bezcukrowe Zupa zacierkowa, schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem, kompot owocowy Serek bakuś, jabłko Alergeny

Mleko, gluten, soja, gorczyca seler

20.01.02. środa

Makaron gwiazdki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata polędwica wiejska, papryka, herbata czarna z cytryną

 

gruszka Zupa brokułowa , sztuka mięsa w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Serek pyszny, ciastka herbatniki Alergeny

Mleko, gluten, seler, soja, gorczyca

21.02 czwartek

Kasza manna na  mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajkiem i szynką, herbata owocowa

jabłko Barszcz biały z kiełbasą, kopytka z wody, kompot owocowy Jogurt bakuś, jabłko Alergeny

Mleko i produkty pochodne, soja, gluten, seler

08.02 piątek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną

Owoce suszone Rosół z makaronem, fasolka po bretońsku, kompot owocowy Rogalik z jabłkiem Mleko, gluten, seler, soja, sezam, gorczyca

 Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumo ccidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne