Jadłospis od 22.04. – 02.05.2025 PRZEDSZKOLE
Śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek | Alergeny | |
22.04 wtorek
Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata owocowa |
Gruszka | Zupa z czerwonej soczewicy, placki ziemniaczane z marchewką , kompot owocowy | Mus owocowy, mandarynka | Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca | |
23.04 środa
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony, pomidor, herbata z miodem |
Jabłko | Zupa pomidorowa z makaronem, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy | Serek Bakuś, | Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca, jaja | |
24.04 czwartek
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną |
Banan | Zupa zacierkowa, filet z indyka panierowany, ziemniaki, marchewka mini, kompot owocowy | Jogurt owocowy | Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, jaja, gorczyca | |
25.04 piątek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, herbata owocowa |
Winogrono | Zupa jarzynowa, łazanki z kapusta pieczarkami i mięskiem, kompot owocowy | Ciasto drożdżowe, mandarynka | Mleko, gluten, seler, soja, siemię lniane, ryba, gorczyca, jaja | |
28.04 poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty zamojski, papryka, rzodkiewka, herbata z cytryną |
Gruszka | Barszcz biały z jajkiem, kluski leniwe z masłem i bułką tartą, brzoskwinia, kompot owocowy | Baton kakaowy, jabłko | Mleko i jego pochodne, jaja, gluten, seler, soja, gorczyca, | |
29.04 wtorek
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka złocista, pomidor, herbata owocowa |
Jabłko | Zupa grysikowa , kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot owocowy | Deser Monte | Mleko i produkty pochodne gluten, gorczyca, seler, | |
30.04 środa
Płatki owsiane na mleku , pieczywo mieszane z masłem, pasztet miodowy, ogórek świeży, rzodkiewka , herbata z cytryną |
Mix ciastek | Zupa grochowa, pałki z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchwi i pora, kompot owocowy | Serek waniliowy
|
Mleko i produkty pochodne, gluten, seler, sezam, gorczyca, | |
02.05 piątek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek puszysty, szczypiorek rzodkiewka, herbata z cytryną
|
Gruszka | Zupa kalafiorowa, jajka sadzone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy
|
Pomarańcza
|
Mleko i produkty pochodne, gluten, seler, jaja | |
Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane
Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.