Jadłospis od 16.05. – 20.05.2022 PRZEDSZKOLE
Śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek | Alergeny | |
16.05 poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbata z cytryną |
Jabłko | Krupnik, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy | Soczek ze słomką, herbatniki be-be | Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca | |
17.05 wtorek
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka babuni, ogórek zielony, herbata owocowa |
Pomarańcza | Zupa grochowa, spagetii w sosie mięsno pomidorowym, kompot owocowy | Serek pyszny | Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca | |
18.05 środa
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną |
Gruszka | Rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy | Jogurt pitny | Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca, jaja | |
19.05 czwartek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata z miodem |
Jabłko | Pomidorowa z makaronem, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot owocowy | Chrupki kukurydziane | Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, gorczyca | |
20.05 piątek
Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata z cytryną |
Truskawka | Zupa brokułowa, pyzy z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy | Banan | Mleko, gluten, seler, soja, siemię lniane, gorczyca, |
Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.
Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane
Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.