Jadłospis

Jadłospis od 09.02 – 20.03.2020 – oddział przedszkolny

Śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek Alergeny
09.03. poniedziałek

Płatki kukurydziane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony, herbata czarna z cytryną

jabłko Zupa kalafiorowa, gulasz wieprzowy z makaronem, sałatka z pomidorów, kompot owocowy Mus owocowy, danonek    Gluten, mleko, seler, gorczyca, soja, sezam            
10.03. wtorek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka z beczki, papryka czerwona, herbata owocowa z cytryną

Pałki kukurydziane Zupa porowa, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka mini z wody, kompot owocowy Serek pyszny, jabłko Gluten, jaja, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
11.03 środa

Płatki miodowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka,  pomidor, herbata czarna z cytryną,

jabłko Zupa ziemniaczana, udko z kurczaka pieczone, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy Baton zbożowy mandarynka Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca   
12.03 .czwartek

 kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony , herbata owocowa z cytryną

gruszka Zupa fasolowa z makaronem, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłek,  kompot owocowy Serek waniliowy, soczek owocowy Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, jaja, gorczyca

 

13.03 piątek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet firmowy, ogórek kiszony, pomidor, herbata czarna z miodem

 

jabłko Zupa pomidorowa z ryżem, filet z morszczuka panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy Pomarańcza Mleko, gluten, seler, soja, siemię lniane, ryba, gorczyca, jaja
16.03 poniedziałek

Płatki czekoladowe bezcukrowe  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata szynka złocista z indyka, papryka, herbata czarna z cytryną

 

mandarynka Barszcz ukraiński, kluski leniwe z masłem i bułka tartą, brzoskwinia, kompot owocowy Aktimel, jabłko Mleko i jego pochodne, jaja gluten, seler, soja, gorczyca, jaja
17.03 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajkiem i makrelą,  szczypiorek, herbata owocowa

winogrono Krupnik, pierogi z mięsem z wody, ogórek kiszony, kompot owocowy Ciasteczka owsiane, banan Mleko i produkty pochodne gluten, jaja, gorczyca, seler, ryba
18.03 środa

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, ogórek zielony , herbata z miodem

Owoce suszone Rosół z makaronem, gulasz wołowy, pęczak, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Jogurt Monte, pałka kukurydziana Mleko i jego pochodne, soja i produkty pochodne, gluten, seler, sezam, gorczyca, soja,
19.03 czwartek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek  z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną

jabłko Zupa jarzynowa, pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, surówka z rukolą , kompot owocowy Mus jabłkowy z jogurtem Mleko i jego pochodne, jaja, gluten, seler, soja, gorczyca
20.03 piątek

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, schab pieczony, pomidor, herbata czarna z cytryną

 

pomarańcza kapuśniak, spaghetti w sosie mięsno pomidorowym, pomidorek koktajlowy, kompot owocowy Serek bakuś, śliwka Mleko i produkty pochodne gluten, seler

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.